Panorama Route

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 17:52

De Panoramaroute: een stukje "Heaven on Earth"

De Panoramaroute, gelegen ten noorden van het charmante Westernstadje Graskop, biedt een betoverende reis door de adembenemende landschappen van Zuid-Afrika. De route slingert zich grotendeels langs de indrukwekkende Blyde River Canyon, een kloof die zich uitstrekt over 30 kilometer en wordt beschouwd als een van de meest prachtige natuurlijke wonderen van het land. Of je nu vanuit Graskop, Hazyview of Pilgrim's Rest vertrekt, de Panoramaroute kan zowel als een dagtrip of als een onvergetelijk onderdeel van een langere reis van noord naar zuid worden ervaren. Laten we ons laten leiden door de onvergetelijke uitzichtpunten langs deze schilderachtige route, waar elk panorama een nieuw hoofdstuk opent in de visuele poëzie van Zuid-Afrika.

 

Uitzichtpunten Overzicht:

De Panoramaroute is niet zomaar een weg; het is eerder een geweldige ontdekkingsreis door het prachtige Zuid-Afrikaanse landschap. Zoals de naam suggereert, laat deze route je genieten van geweldige uitzichten en adembenemende plekken. Hier, te midden van een stukje aarde waar de natuur op haar best is, kun je watervallen, Canyon en kloven bewonderen, allemaal ondergedompeld in het aangename subtropische klimaat. Bereid je voor op een boeiende reis vol met natuurlijke wonderen die niet alleen je zintuigen zullen betoveren maar ook je hart zullen veroveren.

God's Window

We klimmen de trap op, slenteren tussen hoge bomen die 's ochtends al voor wat verkoeling zorgen, en belanden uiteindelijk bij een klein uitzichtpunt. Vanaf daar kijken we uit over een vallei die maar liefst 900 meter lager ligt. Op een heldere dag kun je zelfs het Krugerpark en Mozambique in de verte zien.
Dit stukje natuur in Mpumalanga is echt een natuurlijk wonder, compleet met indrukwekkende Canyon, rotsformaties, en watervallen. Geen wonder dat het hier het Paradijselijke Land wordt genoemd! Kunstenaars van over de hele wereld raken betoverd door dit mooie landschap. De naam "God's Window" snap je pas écht als je naar beneden kijkt en de grootsheid van dit natuurwonder voelt. Het is alsof de natuur hier haar eigen kunstwerk heeft neergezet, en elke keer dat je komt, wordt je gewoon meegezogen in de magie van dit adembenemende uitzicht.

Rainforest

Na ons avontuur bij God's Window spotten we een bordje dat ons de weg wijst naar de Rainforest. Nieuwsgierig als we zijn, volgen we dit bord en klauteren hoger de berg op. Al gauw leidt een pad ons dwars door het weelderige bos, waardoor het voelt alsof we middenin een regenwoud staan. Eenmaal bovenaan worden we getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Eerlijk gezegd vond ik dit persoonlijk nog indrukwekkender dan wat we bij God's Window zagen. Hier strekt het landschap zich uit over kilometers, alles gehuld in een weelde van groen. Een groen paradijs met een uitzicht waar je echt even stil van wordt.

Three Rondavels

Onze volgende stop was het uitkijkpunt bij de Three Rondavels in de Blyde River Canyon. Hier zagen we drie ronde rotsen, bedekt met begroeiing, die boven de Canyon uitstaken. Een kort pad van ongeveer honderd meter leidde ons naar het uitkijkplatform, waar we niet alleen genoten van het indrukwekkende uitzicht op de rotsen, maar ook een glimp opvingen van de Blydepoort Dam in de diepte.

De "Three Rondavels" maakten echt indruk. Ze staken hoog boven de Canyon uit, en het uitzicht vanaf 1.380 meter hoogte was adembenemend. Wist je dat ze hun naam danken aan de opvallende rotsformaties die lijken op traditionele hutten van de Xhosa-stam? Gevormd door erosie van zachte leisteen, vertellen deze rotsen een uniek verhaal over de kracht van de natuur en de rijke Afrikaanse cultuur.

Het uitkijkpunt onthulde niet alleen een prachtig zicht op deze opvallende rotsformaties maar ook op de Blyde River Canyon zelf. Met een lengte van 25 kilometer is deze Canyon de derde grootste ter wereld en de grootste groene Canyon wereldwijd.

The Pinnacle

De enorme kwartsietrots die bekendstaat als The Pinnacle Rock lijkt wel op een vrijstaande torenachtige “naald” die zich uitstrekt tot een hoogte van 30 meter. Een prachtig gezicht dat boven het dichte inheemse bos van Driekopkloof uitsteekt.

Lisbon & Berlin Falls

De Panoramaroute is bekend om zijn overvloed aan watervallen, en de “Lisbon Falls” zijn het absolute hoogtepunt. Het is de hoogste waterval in Mpumalanga, en geloof me, het is echt indrukwekkend. Het water klettert met kracht van de klif in twee stromen, die zich 94 meter naar beneden haasten en dan samenkomen met de Lisbon Creek.

De "Berlin Falls" vormen een opvallend hoogtepunt binnen de Sabie-watervallencluster. Deze waterval, die de vorm heeft van een indrukwekkende "witte kaars", stort zich als een krachtige waterstroom 80 meter naar beneden, eindigend in een ronde poel.

De vergelijking met een kaars wordt snel duidelijk. Het water volgt een natuurlijke sluis in de rots, maakt een korte vrije val (de kaarsenlont), en verspreidt zich vervolgens tot een brede stroom die recht naar beneden duikt naar het “zwembad” (de kaars zelf).

Maar waarom de naam "Berlijn" als het geen Afrikaanse oorsprong heeft? Het antwoord ligt in de geschiedenis van Europese mijnwerkers die tijdens de goudkoorts hun geluk beproefden. Ze gaven de watervallen namen van steden en plaatsen uit hun thuisland. Zo zijn de Lissabon-watervallen vernoemd door Portugese mijnwerkers, en hebben de Berlin Falls hun naam te danken aan de nostalgische Duitse gravers. De Panoramaroute onthult niet alleen natuurlijke pracht maar ook een vleugje geschiedenis, vastgelegd in de namen van deze adembenemende watervallen.

The Mac Mac Falls

 

De Mac-Mac Falls zijn niet alleen een indrukwekkend natuurspektakel, maar ook een stille getuige van menselijke geschiedenis. Met een hoogte van 65 meter zijn deze watervallen, ooit één enkele stroom, in 1993 erkend als Nationaal Monument. Goudzoekers uit de jaren 1870 gebruikten destijds dynamiet om de waterval te splitsen in twee krachtige stromen, in de hoop waardevolle schatten te ontdekken. Deze intrigerende geschiedenis, gekoppeld aan de prachtige omgeving, maakt de Mac-Mac Falls tot een unieke stop op de Panorama Route.

Bourke’s Luck Potholes

Bourke's Luck Potholes dragen niet alleen de stempel van de natuur, maar ook een stukje historie met zich mee. De naam komt voort uit de legende van goudzoeker Tom Bourke, die hier in de 19e eeuw naar goud zocht. Hoewel Bourke geen geluk had met goud, ontdekte hij wel deze bijzondere cilindervormige gaten in het gesteente, gevormd door de draaiende bewegingen van rivierwater.

Deze natuurlijke potholes zijn een resultaat van eeuwenlange erosie, waarbij rivieren samenkomen en draaikolken vormen. Het gebied is niet alleen een visueel spektakel maar ook een tastbare herinnering aan de goudkoortsperiode en de pioniers die de Zuid-Afrikaanse landschappen verkenden op zoek naar rijkdom. Wandel langs de houten loopbruggen en treed in de voetsporen van degenen die ooit hoopten hier hun fortuin te vinden, en ontdek nu de rijke geschiedenis die Bourke's Luck Potholes met zich meedraagt op de Panoramaroute.

Lowveld Viewsite

Op de Panoramaroute vind je een parel die vaak over het hoofd wordt gezien: de Lowveld Viewsite. Hoewel het door velen wordt overgeslagen, biedt deze plek een adembenemend uitzicht waar je in alle rust van kunt genieten. Neem de tijd voor een korte wandeling vanaf de parkeerplaats, langs een deels verhard pad, naar het intieme platform. Vanaf hier kun je ongestoord genieten van een panoramisch uitzicht over de uitgestrekte Blyde River Canyon.

De Graskop Gorge Lift

De Graskop Gorge Lift, uniek in Zuid-Afrika, is een hoogtepunt langs de prachtige Panoramaroute.

Stap in de glazen lift voor een 51 meter durende afdaling naar het bos beneden, waar houten loopbruggen en hangbruggen op je wachten.

Waaghalzen kunnen de Big Swing proberen, 's werelds hoogste kabelkloofschommel. Hier word je rechtop vastgebonden en maak je een snelle vrije val van 70 meter, genietend van het adembenemende uitzicht met een snelheid van 140 km/u.

Als je liever op de grond blijft, is er ook een hangbrug op 130 meter hoogte over de kloof voor een spannende maar minder intense ervaring. Een avontuurlijk uitje langs de prachtige Panoramaroute!

Pilgrim's Rest

Pilgrim's Rest, gesticht in 1873 tijdens de goudkoorts door mijnwerker Alex "Wheelbarrow" Patterson, kreeg aanvankelijk zijn naam vanwege de goudvondst van Patterson, die zijn bezittingen in een kruiwagen vervoerde. Oorspronkelijk vernoemd naar hem, werd het later bekend als Pilgrim's Rest, een rustplaats voor zowel pelgrims als mijnwerkers. Dit dorp, nu een nationaal monument, herinnert aan de korte maar intense goudkoorts die vijftig jaar duurde. Het mijnwerkers dorpje is nog geheel intact geeft u het gevoel letterlijk terug in de tijd te gaan. De grootste goudklomp die er gevonden is woog 11 kg!

 

Dank je wel voor het lezen van mijn avonturen langs de Panoramaroute!

Als je geïnspireerd bent om deze prachtige plek zelf te ontdekken, ben ik er om je te helpen. Bij ons reisbureau in Zuid-Afrika staan we klaar om jouw droomreis werkelijkheid te maken. Of je nu op zoek bent naar adembenemende landschappen, boeiende cultuur, of unieke ervaringen, we hebben iets speciaals voor jou.

Neem gerust contact op of schrijf je in op onze nieuwsbrief en laten we samen jouw perfecte reis plannen. De Panoramaroute is slechts het begin van wat Zuid-Afrika te bieden heeft, en we kijken ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.