Historisch Muizenberg

De kleurrijke strandhuizen van Muizenberg zijn een iconisch gezicht langs de kustlijn. Gebouwd in het begin van de 20e eeuw als badhuisjes, zijn ze nu een levendig symbool van de gemeenschap. Hun heldere kleuren trekken bezoekers en lokale bewoners aan, die genieten van de vrolijke sfeer die ze uitstralen. Deze huisjes zijn niet alleen een populaire toeristische attractie, maar ook geliefde achtergronden voor foto's en herinneringen aan een dagje aan het strand.

Ontdek de mooie wandeling tussen de treinstations Muizenberg en St. James. Vroeger stond dit stuk bekend als de "Millionaire's Mile" van Kaapstad. Deze korte route brengt je langs een betoverend landschap van fascinerende architectuur, rijke geschiedenis en adembenemende uitzichten.

Voordat je aan je wandeling begint, is een bezoek aan de indrukwekkende Muizenberg Synagoge in het centrum van Muizenberg zeker de moeite waard.

Deze synagoge, opgericht in 1924, behoort tot de oudste in Zuid-Afrika en staat bekend als een belangrijk historisch monument. Met zijn markante rode bakstenen gevel en Victoriaanse stijl is het een iconisch gebouw aan de kust. De synagoge vervult niet alleen een religieuze rol, maar heeft ook een diepgaande culturele en historische waarde voor de Joodse gemeenschap en de regio. Binnenin vind je prachtige glas-in-loodramen en houten lambrisering, die een rustige en devotionele sfeer creëren. Een bezoek aan de Muizenberg Synagoge geeft je een boeiend inzicht in de rijke Joodse geschiedenis en het erfgoed van Muizenberg en Zuid-Afrika.

Muizenberg ademt een unieke sfeer, bijna als een "Londen aan zee". De afbrokkelende gebouwen dragen sporen van de zoute zeelucht en de architectuur brengt je terug naar vroegere tijden. Start je wandeling bij station Muizenberg, dat al sinds 1913 reizigers verwelkomt.

Volg het pad langs de kust en wie weet spot je een visser aan het werk. Neem een moment van rust op een van de rustbanken en geniet van het schitterende uitzicht. Het is aan te raden om deze wandeling bij eb te maken om natte voeten te voorkomen.

Kijk uit naar St James Cottage, een historisch gebouw uit 1853. Volgens verhalen verborg de eigenaar tijdens de Anglo-Boerenoorlog krijgsgevangenen op zolder en hielp hen te ontsnappen over de baai.

Benieuwd naar de bijzondere gebouwen die je onderweg tegenkomt? Lees dan verder, want ik vertel je graag meer over deze architectonische pareltjes.

Station Muizenberg

Het Muizenberg Station, dat zijn deuren opende in 1913, illustreert prachtig de Victoriaanse architectuur. Met zijn opvallende rode bakstenen façade, elegante boogramen en typerende klokkentoren is het een herkenbaar orientatiepunt in Muizenberg. Gedurende de jaren heeft het station diverse renovaties ondergaan, waarbij de originele charme steeds intact is gebleven. Het Muizenberg Station is niet alleen een historisch en functioneel vervoersknooppunt, maar ook een cultureel juweeltje dat de rijke geschiedenis van de regio weerspiegelt.

Het Posthuys

Een van de oudste gebouwen aan de False Bay-kust, Het Posthuys, stamt uit de 17e eeuw en diende oorspronkelijk als herberg voor zeelieden en reizigers. Hoewel aanvankelijk werd gedacht dat het in 1673 werd opgericht, wat het tot het oudste bestaande huis in Zuid-Afrika zou maken, wijst later onderzoek uit dat het tussen 1730 en 1740 werd gebouwd. Het gebouw, opgetrokken uit steen, diende als uitkijkpost voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie en fungeerde na 1806 korte tijd als verblijf voor de Britse legercommandant in Muizenberg. Na een restauratie in 1982-83, mogelijk gemaakt door de steun van de Anglo-American Corporation, is Het Posthuys nu een museum dat de fascinerende geschiedenis van de regio belicht.

Old Post Office

Dit historische postkantoor onderscheidt zich doordat het het eerste in Zuid-Afrika was dat luchtpost ontving. Na de verhuizing van het postkantoor in 1934 kreeg het voormalige gebouw een nieuwe rol als politiebureau. Het fungeerde regelmatig als vertrekpunt voor de "Black Maria's", de voertuigen van de Magistraat en de politie, die achteruit de straatkant inreden om gevangenen veilig uit te laden.

Carnegie-bibliotheek

De Carnegie-bibliotheek in Muizenberg is een bijzondere plek in de stad. Hij werd gebouwd in 1908 dankzij de genereuze bijdrage van Andrew Carnegie, een filantroop die over de hele wereld meer dan 2000 bibliotheken financierde en bevoorraadde. Een van de redenen hiervoor was zijn wens om de Engelse taal te koesteren en toegankelijk te maken voor mensen overal ter wereld.

Casa Labia

Casa Labia, ook bekend als 'The Fort', is een paleisachtig gebouw dat in 1929 door Fred Glennie werd ontworpen voor graaf Labia, destijds de Italiaanse vertegenwoordiger in Zuid-Afrika. Met Casa Labia illustreerde Glennie de grandeur van het historische Muizenberg in zijn ontwerp. Vandaag de dag fungeert het als een cultureel centrum met een kunstgalerie, een café en een restaurant. Interessant genoeg was Glennie ook een van de grondleggers van de Kirstenbosch Botanische Tuinen.

Knight’s Villa

George Ransome, de architect van Knight's Villa, was een toonaangevend architect in zijn tijd. Knight's Villa, eerder bekend als Stone House, heeft zijn ontwerp geïnspireerd op een Venetiaans palazzo, met de begane grond op het niveau van het toekomstige water.

Yokohama

In 1906 kreeg Zuid-Afrika al een voorproefje van de Japanse productiekunst toen kapitein Wilson, van een schip, een Japanse geprefabriceerde 'bungalow' bouwde aan de Main Road in Muizenberg. Dit huis staat nog steeds, 118 jaar later, wat de visionaire vaardigheden van de Japanse ontwerpers benadrukt.

Lokaal staat het bekend als het ‘papier-maché’-huis.

Rhodos Cottage

Het huis, opgetrokken rond 1870, was een van de eerste opmerkelijke bezienswaardigheden langs de weg naar Simon's Town. Oorspronkelijk was het voorzien van een rieten dak, maar dit werd vervangen door golfplaten voordat Rhodes het pand verwierf. Rhodes overleed hier op 26 maart 1902. Het huis bleef in zijn oorspronkelijke staat tot 1904, toen het golfplaten dak werd vervangen door een rieten dak en de gevels werden gerenoveerd.

Long Cottage

Dit huisje was het meest indrukwekkende rieten huis tussen Muizenberg en Kalkbaai. Het oudste deel stamt waarschijnlijk uit 1856 en was eerst een vissershuisje. In de jaren 1870 werd dit het zomerhuis van gouverneur Sir Henry Barkly. Later waren het huis en het land ernaast van koopman John Garlick, die het landhuis Graceland bouwde.

Graceland

Oorspronkelijk Watergate genoemd, is in 1914 ontworpen en was een van de mooiste herenhuizen aan deze kust. Het introduceerde de Kaapse Mediterrane architectuurstijl, die Kaapse elementen zoals draaiende schoorstenen en schuiframen met halve luiken combineert met Italiaanse en Spaanse kenmerken zoals kleipannendaken, bogen, loggia's en pergola's op kolommen.

Sint Jacobskerk

Pater J. Duignam, de lokale priester, heeft in 1900/2001 een vrij grote stenen kerk gebouwd. Het schijnt dat de plaatselijke Filippijnse gemeenschap heeft geholpen bij de bouw, samen met enkele Italiaanse steenhouwers die in Simon's Town waren. In 1947 heeft monseigneur Doran een nieuwe ingang toegevoegd en de oude ingang aan de kant van Kalk Bay omgebouwd tot een biechtstoel.

Jacobsladder

Dit steegje op de helling van St. James is een van de vele, maar misschien wel de meest interessante. Het is gebouwd in 1890 en had oorspronkelijk 120 treden. In de jaren twintig werd het verlengd tot aan de nieuw aangelegde Boyes Drive.

Met zijn meer dan 200 treden is de Jacobsladder een uitdaging voor wie hem beklimt, maar biedt tegelijkertijd een prachtig uitzicht op de omliggende kustlijn en de oceaan.

De Jacobsladder in St. James is niet alleen een functionele trap, maar ook een belangrijk cultureel en historisch symbool van de omgeving.

Na deze wandeling door de geschiedenis en prachtige architectuur van Muizenberg en St. James, keer je verrijkt en vol inspiratie terug.

De "Millionaire'sMile" mag dan een stukje geschiedenis zijn, maar het levendige karakter en de schoonheid van deze kustlijn blijven voor altijd.

Dus trek je wandelschoenen aan en laat je betoveren door de charme van dit unieke stukje Kaapstad!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.